Welkom bij Apotheek West Maas en Waal

Bij Apotheek West Maas en Waal staan we voor persoonlijke zorg en betrouwbare ondersteuning. Wij helpen u graag om uw medicijnen op de juiste manier te gebruiken en staan altijd klaar voor uw vragen.

Heeft u een vraag? Onze assistentes zijn er om u te helpen, of maak een afspraak met onze apotheker voor advies op maat.

Online herhaalrecepten

Herhaalrecepten of chronische medicatie aanvragen? Dat kan eenvoudig online via MijnGezondheid.net of stuur ons een e-mail. Wij zorgen dat uw medicijnen op tijd klaarstaan.

Openingstijden

  • Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 17:30
  • Telefonische bereikbaarheid:
    • Ochtend: 08:30 - 12:00
    • Middag: 14:00 - 17:00

Spoed buiten openingstijden

Voor spoedgevallen buiten onze openingstijden kunt u terecht bij:
Regioapotheek Rivierenland in Tiel: Telefoon: 0900-6006666 (€0,10 per minuut)

Voor zorgverleners

Bent u zorgverlener en wilt u een recept sturen? Dat kan via:

Wij gebruiken geen fax meer.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Lui oog

Wat is lui oog?

Een kind met een lui oog kijkt maar met 1 oog. Dat is het goede oog. Het luie oog is het oog waar uw kind niet mee kijkt.

Het luie oog werkt wel, maar de hersenen van uw kind kiezen ervoor om alleen met het goede oog te kijken. Als uw kind het luie oog lang niet gebruikt, wordt het steeds moeilijker om met het luie oog nog goed te zien.

Vaak zijn er in de familie meer mensen die een lui oog hebben gehad als kind. Of die nog steeds een lui oog hebben. 

Een lui oog kan door 1 of meer van deze dingen komen:

  • Uw kind ziet niet scherp met 1 oog.
    Meestal heeft uw kind dan een bril nodig. Als 1 oog niet scherp ziet, gaan de hersenen vooral het goede oog gebruiken. Uiteindelijk kijkt uw kind helemaal niet meer met het oog dat niet scherp ziet. Als uw kind daarna pas een bril krijgt, is dit oog in de tussentijd ‘lui’ geworden.

  • Uw kind kijkt scheel
    Een kind dat scheel kijkt, ziet dubbel. Dubbelzien is lastig. De hersenen van uw kind lossen dit op door 1 oog niet te gebruiken. Uw kind kijkt dan nog maar met 1 oog. Het oog dat uw kind niet gebruikt is het luie oog.

  • Uw kind heeft aangeboren staar. Dit komt niet vaak voor.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Op het consultatiebureau onderzoekt de jeugdarts de ogen van uw kind een paar keer. Het is belangrijk dat u naar deze controles gaat.

Zeg het tegen de jeugdarts of huisarts:

  • als u denkt dat uw kind slecht ziet
  • als u denkt dat uw kind scheel kijkt
  • als u 1 of meer mensen in uw familie heeft:
    • met een lui oog
    • die scheel kijken
    • met een extra sterke bril

Het is belangrijk een lui oog op tijd te ontdekken en behandelen. Dan is de kans heel groot dat uw kind weer goed met het oog leert zien.

Als de jeugdarts of huisarts denkt dat uw kind een lui oog heeft, stuurt die uw kind door naar de orthoptist of oogarts. Zij meten of kinderen goed zien. Dat kan al bij heel jonge kinderen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Atropine in het oog
De druppels belemmeren de werking van de oogspieren. Het moet in het goede oog worden gedruppeld. Hierdoor kan met het goede oog niet meer goed worden gezien. De spieren in het ‘luie oog’ worden hierdoor getraind.